Хипохондрикът

Хипохондрикът

Хипохондрията е постоянен страх от болести, зарази, инфекции, микроби… Всичко, което би довело до физическа болка, страдание, интервенции, продъжително лечение (във фантазиите понякога може да се стигне и до страх от трайни увреждания), инвалидизация. Страх, стигащ до ужас и подтикващ към постоянни изследвания, посещения на специалисти, повтаряне на прегледите. Общият свързващ елемент, който стои под тази силна тревожност е страхът от смъртта. Но тук фокусът умело е изместен в една фиксация за физическото и здравословното състояние.

Но нека погледнем на хипохондрията и по един малко по-различен начин. Хипохондрикът е човек, който не поема отговорност за себе си. Вместо това се опитва по всевъзможни начини да я прехвърли към някой друг. Посланието е: „Аз съм болен, не мога да се грижа за себе си, помогни ми“. „Погрижи се за мен, обичай ме, не ме изоставяй.“ Той е заслепен от симптомите си, не може да види отвъд тях, за да стигне до посланието, което те му дават. Защото най-вероятно има аспект, в който все още не е пораснал и има още доста уроци за научаване.

Така например страхът от полово предавани болести всъщност говори за дълбоко неосъзнавана сексуална вина, вероятно породена още много отдавна и изпласкана в несъзнаваното. От къде иначе идва този страх у хората, че могат да се разболеят от нещо конкретно? Обикновено това подсказва къде е слабото им място.
Тази прекалена обсебеност от тялото говори и за нарцистични наклонности. Толкова съм важен, единствен и неповторим. Светът ще загуби много, ако изчезна. Всичко е – Аз, Аз, Аз. Другите не съществуват. А какво ли може да се случи, ако погледнем на себе си по друг начин – ако не сме слънцето, около което се въртят всички планети, а вместо това се научим да даваме? Да подхождаме с истинска загриженост и обич към останалите, а не постоянно да изискваме и мислим за себе си. Вероятно това би имало и влияние върху нашата постоянна тревожност и себеобсебеност. Защото обратното на себеобсебеността е ориентираността към другите.

Comments are closed.